Nytt multifunktionellt renrum åt SSC/ECAPS

Ventilator Renrum har fått i uppdrag av SSC/ECAPS att projektera och bygga ett nytt renrum på ca 260 kvm.

Den befintliga verksamheten ska flyttas över till en ny lokal med bland annat nytt renrum som skall byggas för flertalet olika processer som t e x hantering av kemikalier, lödning, metallarbete, röntgen m m.

”Vanligtvis byggs ett renrum för att rymma hanteringen av en process. Utmaningen med det här projektet är att SSC/ECAPS:s renrum byggs för ett flertal olika processer inom samma yta. Ett trettiotal personer kommer att kunna arbeta i renrummet samtidigt. Det ställer höga krav på vårt utförande”, säger Roland Lindblom, projektingenjör på Ventilator.

SSC/ECAPS, tidigare Rymdbolaget, hjälper rymdorganisationer, företag, andra kommersiella aktörer och forskningsinstitut att få tillgång till rymden. SSC/ECAPS:s produkter och tjänster inom fyra olika affärsområden spänner från satellitdrift och satellitkommunikation via globalt nätverk till utveckling av raketer och ballonger, experimentmoduler för forskning i tyngdlöshet, teknik- och drifttjänster för satellitprojekt och bemannade rymdprogram samt utveckling av raketmotorer och andra system för rymdbruk.

Ventilator Renrums uppdrag startade med en lokalsökning åt SSC/ECAPS. Efter att ha funnit en lokal som uppfyllde kundens krav, fick Ventilator Renrum i uppdrag att ta fram ett rumfunktionsprogram för den totala ytan, dvs renrummet och övriga produktionsytor.

På uppdrag från hyresvärden Humlegården Fastigheter AB erhöll Ventilator i en anbudskonkurrens uppdraget att bygga renrummet.

Nu pågår byggnation och renrummet ska stå klart i sin helhet till sommaren 2016.

09 Feb 2016