Besök kinesisk renrumsmässa

Direkt efter sommarsemestern så packade vi på Ventilator Renrum resväskorna för att åka till Guangzhou i Kina för att besöka en renrumsmässa. Mässan var utlovad på hemsidan som stor så förväntningarna var höga. Vi såg med spänning fram emot att få se produktutbudet liksom lösningar och kvalitet. Mässan gick av stapeln under tre dagar och hölls i några av hallarna i Guangzhous stora mässbyggnad. Innan mässan startade så hann vi uppleva staden i ett par dagar och vänja oss lite vid tidsomställning och klimat.

Guangzhou, även kallad Kanton, är en stad i ett snabbväxande område i södra Kina. Området räknas som ett av de snabbaste växande storstadsområdena i världen. Den centrala delen av staden har ungefär 5 miljoner invånare, men räknar man storstadsområdet så blir invånareantalet ca 12 miljoner. Detta gjorde att vi förväntade oss enorma köer och röra i trafiken och ett aldrig sinande myller av människor. Men där hade vi fel. Visst var det trafik och visst var det många människor på vissa platser men inte alls i den omfattning man kunde förvänta sig med så många invånare. Det var intressant att se att staden hade ett miljötänk sedan flera år genom att endast tillåta elmopeder/elmotorcyklar i den centrala delen av staden. Sedan återstår att göra något åt alla bilar, men det är en början i alla fall.

Stadens läge i södra Kina gör att det är varmt men framför allt har området en enormt hög luftfuktighet. Det gjorde att det var riktigt efterlängtat att få vistas inne i en luftkonditionerad mässa när den sedan öppnade. Hur var då mässan, uppfyllde den vad hemsidan hade utlovat och var den värd den långa resan från Sverige för att besöka den?

Tyvärr var mässan mycket mindre än vad hemsidan gjorde reklam för. Den hade slagits samman med mässa för bl a solenergi men den var däremot riktigt stor. Man förstod då hur storsatsande kineserna är på detta teknikområde. Även om mässan inte var lika omfattande som vi hade förväntat oss så var det väldigt intressant och roligt att få besöka den. Vi fick titta och känna på en hel del renrumsprodukter med skiftande kvalitet och prestanda. Vissa produkter hade redan tappat komponenter och tryckknappar på några av sina produkter på mässan men ett företag stack verkligen ut med hög kvalitet och finish på sina produkter. Det blev ett långt besök i deras monter och vi fick en bra presentation av deras produkter. De hade stor kunskap om renrum och renhetsteknik. Väldigt intressant och roligt att samspråka renhetsteknik och produkter inom detta område med dem.

Vi är väldigt nöjda med vår resa och vårt besök på mässan. Vi fick roliga upplevelser tillsammans och ny inspiration och tankar kring renrum och renhetsteknik.

18 Dec 2018